A végtelen hangjai – Rozmán Lajos klarinétestje

„A végtelen hangjai”

Johann Sebastian Bach: Szólószonáták és Partiták BWV 1001-06

Műsor:

Bevezető előadás a sorozatról

J. S. Bach: E-dur partita BWV 1006

szünet

J. S. Bach: d-moll partita BWV 1004

A hegedű hangjának varázsa és J. S. Bach hegedűre írt, egyedülálló szólóművei több mint harminc éve foglalkoztatnak. Az évek során fokozatosan érett meg bennem a felismerés, hogy ezekben a szólóhangszerre írt darabokban a személyes megnyilatkozásnak olyan mélységei tárulnak ki, ami még egy ilyen szédítő erejű életműben is ritka. A szimbólumok sokaságával átszőtt, lépten-nyomon rejtélyes szám- és betűkombinációkat alkalmazó, összefüggéseiben alig átlátható anyag értő megszólaltatása mégis az egyszerűség, a barátságos végtelen érzetét kínálja hallgatójának. 

A zenélés számtalan formáját kipróbálva, évtizedek alatt sem lankadt bennem az a rajongás, amit e húrokra álmodott csodák iránt érzek.

Sok kisebb-nagyobb lépés vezetett egy szép, hosszú úton odáig, hogy a klarinétjátékot némileg újra kitalálva, rengeteg kísérlet nyomán ma lehetségesnek látom hogy a teljes szólóhegedű-sorozat eredeti hangnemekben, átírás, és „átirat-íz” nélkül klarinéton megszólaljon. Szűk nyilvánosság előtt megszólaltatott részeredmények, és számos felvétel elkészítése munkámat a nagyközönség figyelmébe ajánlom. 

Bár 300 éves e sorozat,  de szerzője gondolkodásának, a világgal és önmagával való őszinte szembenézésének radikalizmusa kortársabb ma is bárminél.

Ennek szellemében keresem a különleges helyeket, helyzeteket, amelyekben teljes frissességében, és újszerűségében tud megszólalni ez a zene.

A több órás anyagból ezúttal az E-dur partita BWV 1006 és a d-moll Partita BWV 1004  – a híres Ciaccona-nal – szólalnak meg egészben.

Bevezető előadás a művekről Rozmán Lajos előadásában.

A program az Emberi Erőforrás Minisztériuma és a Nemzeti Filharmónia támogatásával, a „Köszönjük Magyarország” pályázat keretein belül valósul meg.